آمپلی فایر کلاس D را اگر بخواهیم با بقیه کلاس های آمپلی فایر مقایسه کنیم. این نوع تلفات خیلی کمتری نسبت به کلاس های A , B , AB دارد. بازده این آمپلی فایر تا 90 درصد می باشد. به همین علت تلفات کم است و حرارت خیلی کمتری تولید می کند. همچنین در صورت استفاده از باتری، طول عمر باتری بیشتر می شود.
روش کار در این نوع آمپلی فایر به این صورت است که، سیگنال ورودی توسط یک مقایسه کننده با یک سیگنال مثلثی مقایسه می شود. سپس در خروجی یک پالس PWM که Duty Cycle آن متناسب با سیگنال ورودی تغییر می کند، ایجاد می شود. این پالس PWM توسط یک آمپلی فایر که معمولا با استفاده از ماسفت ساخته شده است، تقویت می شود. سپس توسط یک شبکه فیلتر LC در خروجی، سیگنال ورودی تقویت شده ایجاد می شود که اماده اتصال به بلندگو می باشد.
از دیگر مزایای استفاده از این نوع آمپلی فایر این است که دیگر با مشکل نویز مواجه نیستیم.
معرفی آی سی PAM8403 :
یک آی سی تقویت کننده کلاس D استریو با کیفیت صدای عالی است. معماری جدید بدون شبکه فیلتر LC این اجازه رو به ما می دهد تا خروجی را مستقیما به بلندگو متصل کنیم. این قابلیت که مدار نیازی به شبکه فیلتر ندارد، باعث می شود که از قطعات کمتری استفاده کنیم. در نتیجه برد مدار چاپی کوچکتری خواهیم داشت. هزینه هم کمتر میشود. این آی سی مناسب دستگاه های پرتابل می باشد.
ویژگی های کلیدی :
- 3 وات خروجی در 10 درصد THD با بار 4 اهم و تغذیه 5 ولتی.
THD : اعوجاج هارمونیکی کل است، که با در صد بیان می شود. هر چه مقدار آن کمتر باشد سیگنال خروجی شباهت بیشتری به ورودی دارد.
- بدون نیاز به فیلتر و مصرف جریان کم در حالتی که سیگنال در ورودی وجود ندارد.
- اعوجاج کم.
- فوق العاده کم نویز.
- راندمان بالای 90 درصد.
- محافظت در برابر اتصال کوتاه.
- دارای ترمینال Shutdown.
- نیاز به قطعات کم جهت راه اندازی و کوچک شدن برد مدار چاپی و کم هزینه.
موارد مصرف:
- مانیتور ها / تلویزیون ها.
- نوت بوک.
- اسپیکر های پرتابل.
- دی وی دی پلیر ها و کنسول های بازی.
- موبایل / اسپیکر تلفن و غیره.
مدار شماتیک آمپلی فایر :
بلوک دیاگرام داخلی آی سی:
نکته :
- هنگامی که قصد طراحی مدار را با استفاده از فیلتر LC دارید. باید توجه داشت که اسپیکر ها قبل از وصل کردن تغذیه به مدار متصل باشند. در غیر این صورت مدار به راحتی دچار آسیب دیدگی می شود.
- وقتی که مدار بدون فیلتر LC کار می کند، بهتر است که از فریت بیت در مسیر خروجی که به اسپیکر متصل می شود استفاده کنید. برای از بین بردن تداخل الکترومغناطیسی.
- ولتاژ توصیه شده 5.5 ولت است. هنگامی که می خواهید مدار را با چهار باتری سایز AA راه اندازی کنید. باید به این نکته توجه داشته باشید که، ولتاژ چهار باتری نو از نوع خشک یا الکالاین حدود 6 ولت می باشد. که این ولتاژ بیشتر از ولتاژ توصیه شده برای آی سی است. در صورت استفاده ممکن است باعث آسیب رسیدن به آی سی شود. بنابراین بهتر است از چهار عدد باتری NI-MH قابل شارژ که ولتاژ آنها 1.2 ولت است استفاده شود. یا از سه عدد باتری خشک یا آلکاللاین استفاده شود.
- توجه داشته باشید که سیگنال ورودی نباید خیلی بزرگ باشد. هنگامی که سیگنال ورودی بزرگ باشد، با افزایش ولوم سیگنال برش خورده. و به علت گین بالای آی سی، این عمل می تواند به آی سی آسیب وارد کند.
- هنگامی که قصد تست مدار بدون LC فیلتر و استفاده از مقاومت به عنوان بار به جای اسپیکر را دارید. این موضوع را در نظر داشته باشید که نتیجه تست اعوجاج هارمونیکی کل، و بازده بد تر از هنگامی که اسپیکر به خروجی متصل است، مشاهده می شود.
- پایه MUTE برای کنترل حالت خروجی است. هنگامی که در حالت منطقی صفر باشد، خروجی را غیر فعال می کند و در حالت یک خروجی را فعال می کند.
سلام میشه لینک داخل مطلبو چک کنید.برای من مشکل داشت.ممنون
سلام چک شد مشکلی نداشت